+387 55 205 472
skudsemberija@gmail.com
×
×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found

Javna ustanova Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Semberija" Bijeljina je osnovano davne 1954. godine sa zadatkom da sakuplja, čuva, njeguje i prezentuje naše kulturno nasleđe kroz igru, pjesmu, muziku i običaje.

Društvo je Javna ustanova čiji je osnivač Grad Bijeljina, umjetnička institucija čiji je cilj da postane vodeći predstavnik srpske foklorno-tradicionalne umjetnosti, i njen vrhunski reprezent u zemlju i inostranstvu. U proteklih 50-tak godina, društvo je nastupalo na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima i na njima odnosilo prestižna priznanja. Takođe, dobitnik je mnogobrojnih društvenih priznanja, kako u bivšoj SFRJ, tako i danas u Bosni i Hercegovini i jedino je društvo u Republici Srpskoj organizovano kao javna ustanova, sa stalnim zaposlenim stručnim licima.

U radu društva učestvuje između 450 i 500 aktivnih članova organizovanih u šest uzrasnih kategorija, što znači školu folklora. Početnici mlađi i stariji kroz prvu i drugu godinu, drugi i prvi dječiji ansambl kroz treću i četvrtu godinu i pripremni i prvi izvođački ansambl kroz petu i šestu godinu. Prateći senzibilitet mladih, u JU SKUD-u „Semberija“ postoje i sledeće kreativne grupe: Narodni orkestar sa solistima, muška i ženska vokalna grupa, baletski studio sa školom klasičnog baleta, brek dens, ali i tkačka sekcija koja se pored ostalog bavi i izradom dijelova tradicionalnih nošnji.

Folklorni odsjek inače broji najviše članova, starosne dobi od 7 – 35 godina, izvode brojne koreografije iz svih krajeva BiH i Srbije. Vokalnu grupu (muška i ženska, omladinski i dječiji hor) čine solisti koji njeguju izvorni narodni melos., tj. izvode narodne pjesme iz Šumadije, južne i istočne Srbije, Vojvodine, sa Kosova i Metohije, pjesme komponovane u duhu srpske narodne muzike, a od skora izvode i rusku izvornu muziku. Narodni orkestar izvodi srpska narodna kola, kola drugih bosanskih naroda, kao i kompozicije renomiranih autora.

Balet čine članovi uzrasta od 5 – 15 godina, a tkačka radionica je opremljena tkačkim razbojima na kojima se izrađuju predivni ručni radovi za potrebe SKUD-a „Semberija“ kao i drugih društava.

Svaki od ansambala doprinosi ugledu i afirmaciji Društva, oslanjajući se na izuzetan doprinos umjetnika ranijih generacija, koji su svojim umjetničkim kvalitetom, znanjem i talentom postavili visoke izvođačke kriterijume. Pored aktivnosti na domaćim scenama, svi ansambli su ostvarili izuzetne uspjehe nastupima na uglednim međunarodnim festivalima i u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom svijeta.

Zato, imamo običaj da kažemo, da je JU SKUD "Semberija" BREND koji je kroz svoju istoriju obogatio biografije više hiljada svojih članova, živi organizam uvijek podmlađivan novim članovima, brend koji postavlja standard, brend koji stvara dobre ljude!

Galerije fotografija sa nastupa našeg ansambla

VIDEO GALERIJA

BROJEVI
6
SEKCIJA
33
NASTUPA
U INOSTRANSTVU
64
GODINE TRADICIJE
500
ČLANOVA
U SVIM SEKCIJAMA
SEKCIJE
  1. FOLKLOR
  2. VOKALNA SEKCIJA
  3. ORKESTAR
  4. ŠKOLA NAR. INSTRUMENATA
  5. TKAČKA SEKCIJA
  6. DJEČIJI HOR

Folklorna sekcija JU SKUD-a "Semberija" Bijeljina broji preko 400 članova i najbrojnija je sekcija, koja na svojim plećima nosi ogroman teret društva u smislu održavanja programa, koncerata i nastupa.

Umjetnički rukovodilac - koreograf u JU SKUD "Semberija" je Goran Perkić koji se folklorom bavi preko 40 godina. Velike pomake napravio je na planu afirmacije izvornog narodnog stvaralaštva, oživljavajući već skoro zaboravljene običaje svog naroda.

Sekcija funkcioniše kroz pet igračkih ansambala: Prvi (izvođački) ansambl, Pripremni ansambl, Prvi dječiji ansambl, Drugi dječiji ansambl, Početni ansamb.

U sklopu vokalne sekcije djeluju dvije grupe, ženska i muška vokalna grupa, koje su dale značajan pečat razvoju i očuvanju stare izvorne pjesme.
Ženska vokalna grupa predstavlja skup mladih i talentovanih djevojaka sa istinskom voljom i željom, da postanu prave zvijezde društva.

Izvode narodne pjesme iz Šumadije, južne i istočne Srbije, Vojvodine, sa Kosova i Metohije, pjesme komponovane u duhu srpske narodne muzike, a od skora izvode i rusku izvornu muziku.

Pored folklora, najvažnija i nezaobilazna sekcija je Narodni orkestar JU SKUD-a "Semberija", bez koga bi rad društva bio nemoguć. Radom orkestra rukovodi profesor muzike Željko Đukanović, koji je ostvario značajne rezultate sa članovima orkestra.

Od marta 2013. godine kada je i osnovan, uspješno njeguje srpsko muzičko-kulturno nasleđe, kao i muziku ostalih balkanskih naroda. Inače, rad orkestra je isključivo usmjeren ka pravim, iskonskim muzičkim i umjetničkim vrijednostima.

JU SKUD "Semberija" © 2018 | Sva prava zadrzana
Powered by limun.co