+387 55 205 472
skudsemberija@gmail.com
×
×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found

Tradicionalnim narodnim igrama ispred Gradske uprave Bijeljine danas su Lazarice prizvale napredak, plodnost i blagostanje u 2017. godini.

 

Folklorni ansambl Srpskog kulturno-umjetničkog društva /SKUD/ Semberija izveo je splet narodnih pjesama, igara i običaja kojim je obilježen praznik Lazareva subota, u narodu nazvana Vrbica, i tako najavile najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Stotine djece koja su prisustvovala ovom veselom događaju počašćeni su slatkišima.

Umjetnički direktor i koreograf Ansambla igara i pjesama SKUD Semberija Goran Perkić rekao je novinarima da su Lazarice običaj koji je stotinama godina uvriježen u Semberiji.

"Kroz naš ansambl prošle su brojne generacije i hiljade mladih igrača, pjevača i muzičara, a ono što veliča ime SKUD Semberija su pozitivna energija i dobrota, jer odgajamo prvenstveno dobrog čovjeka, pe tek onda dobrog igrača, pjevača i muzičara", rekao je Perkić.

Na Lazarevu subotu veselo je bilo i u manastiru "Svetog Vasilija Ostoškog" u centru Bijeljine gdje su stotine najmlađih iz vrtića prisustvovali službi i sa vrbovim vjenčićima na glavi i zvončićima oko vrata proslavili praznik.

Galerije fotografija sa nastupa našeg ansambla

VIDEO GALERIJA

BROJEVI
6
SEKCIJA
33
NASTUPA
U INOSTRANSTVU
64
GODINE TRADICIJE
500
ČLANOVA
U SVIM SEKCIJAMA
SEKCIJE
  1. FOLKLOR
  2. VOKALNA SEKCIJA
  3. ORKESTAR
  4. ŠKOLA NAR. INSTRUMENATA
  5. TKAČKA SEKCIJA
  6. DJEČIJI HOR

Folklorna sekcija JU SKUD-a "Semberija" Bijeljina broji preko 400 članova i najbrojnija je sekcija, koja na svojim plećima nosi ogroman teret društva u smislu održavanja programa, koncerata i nastupa.

Umjetnički rukovodilac - koreograf u JU SKUD "Semberija" je Goran Perkić koji se folklorom bavi preko 40 godina. Velike pomake napravio je na planu afirmacije izvornog narodnog stvaralaštva, oživljavajući već skoro zaboravljene običaje svog naroda.

Sekcija funkcioniše kroz pet igračkih ansambala: Prvi (izvođački) ansambl, Pripremni ansambl, Prvi dječiji ansambl, Drugi dječiji ansambl, Početni ansamb.

U sklopu vokalne sekcije djeluju dvije grupe, ženska i muška vokalna grupa, koje su dale značajan pečat razvoju i očuvanju stare izvorne pjesme.
Ženska vokalna grupa predstavlja skup mladih i talentovanih djevojaka sa istinskom voljom i željom, da postanu prave zvijezde društva.

Izvode narodne pjesme iz Šumadije, južne i istočne Srbije, Vojvodine, sa Kosova i Metohije, pjesme komponovane u duhu srpske narodne muzike, a od skora izvode i rusku izvornu muziku.

Pored folklora, najvažnija i nezaobilazna sekcija je Narodni orkestar JU SKUD-a "Semberija", bez koga bi rad društva bio nemoguć. Radom orkestra rukovodi profesor muzike Željko Đukanović, koji je ostvario značajne rezultate sa članovima orkestra.

Od marta 2013. godine kada je i osnovan, uspješno njeguje srpsko muzičko-kulturno nasleđe, kao i muziku ostalih balkanskih naroda. Inače, rad orkestra je isključivo usmjeren ka pravim, iskonskim muzičkim i umjetničkim vrijednostima.

JU SKUD "Semberija" © 2018 | Sva prava zadrzana
Powered by limun.co