+387 55 205 472
skudsemberija@gmail.com
×
×

Greška

[OSYouTube] Alledia framework not found

Srpsko kulturno – umetničko društvo "Semberija”" iz Bijeljine ove godine obeležiće 63 godine postojanja i rada. Njihov prioritet je očuvanje narodnog stvaralaštva, običaja, kulture srpskog naroda.

 

Ovo društvo, sa  više od 500 članova u nekoliko sekcija, od kojih je sekcija narodnih igara ono po čemu su prepoznatljivi, kontinuirano postiže zapažene uspehe u zemlji i u inostranstvu.

Prvaci Republike Srpske u folkloru u narednom periodu svoje umeće nastaviće da pokazuju i na mnogim međunarodnim festivalima i turnejama.

Direktorica SKUD “Semberija” Bijeljina, Branka Savčić Marković, naročito je ponosna na folklorne sekcije, žensku vokalnu etno grupu, baletsku školu, ali i mušku vokalnu etno grupu.

– Najveći cilj nam je da decu sklonimo sa ulice i da ih naučimo običajima i onome što su znali naši predaci. Nasleđe nacije je vredno i ne smemo dozvoliti da to naše blago padne u zaborav - kaže Savčić Marković.

Umetnički direktor i koreograf SKUD “Semberija”, Goran Perkić, kaže da je ovo društvo ponos Bijeljine i cele Semberije.

- Predstavljamo se sa 15 koreografija. Sigurno je da bi repeortar bio i bogatiji da imamo vise novca za nabavku nošnji koje su veoma skupe. Zahvalni smo na podršci gradskoj upravi i brojnim donatorima - kaže Perkić.

Ono što je za svakog člana SKUD-a najbitnije jeste da se prilikom svakog nastupa, predstavi u najboljem svetlu.

Svjetlana Terzić ponosna je što može da kaže da je član jednog od naboljih kulturno umetničkih društava na ovim prostorima i to punih 17 godina.

- Stekla sam mnogobrojne prijatelje širom sveta i posetila krajeve koje sigurno ne bih imala priliku da vidim. Bila sam u Engleskoj, Italiji, Španiji, Nemačkoj, Austriji... Zahtevno je i traži dosta odricanja ali ako volite folklor, igru i pesmu, ništa nije teško – kaže ova devojka.

Ovo društvo neguje uglavnom srspko narodno stvaralaštvo, ali u bogatom repertoraru su i koreografije, muzika i pesma drugih naroda. Sačuvati narodno stvaralaštvo, unaprediti ga i učiniti primamljivim novim generacijama, misija je koju decenijama uspešno ostvaruju.

Izvor: Blic

Galerije fotografija sa nastupa našeg ansambla

VIDEO GALERIJA

BROJEVI
6
SEKCIJA
33
NASTUPA
U INOSTRANSTVU
64
GODINE TRADICIJE
500
ČLANOVA
U SVIM SEKCIJAMA
SEKCIJE
  1. FOLKLOR
  2. VOKALNA SEKCIJA
  3. ORKESTAR
  4. ŠKOLA NAR. INSTRUMENATA
  5. TKAČKA SEKCIJA
  6. DJEČIJI HOR

Folklorna sekcija JU SKUD-a "Semberija" Bijeljina broji preko 400 članova i najbrojnija je sekcija, koja na svojim plećima nosi ogroman teret društva u smislu održavanja programa, koncerata i nastupa.

Umjetnički rukovodilac - koreograf u JU SKUD "Semberija" je Goran Perkić koji se folklorom bavi preko 40 godina. Velike pomake napravio je na planu afirmacije izvornog narodnog stvaralaštva, oživljavajući već skoro zaboravljene običaje svog naroda.

Sekcija funkcioniše kroz pet igračkih ansambala: Prvi (izvođački) ansambl, Pripremni ansambl, Prvi dječiji ansambl, Drugi dječiji ansambl, Početni ansamb.

U sklopu vokalne sekcije djeluju dvije grupe, ženska i muška vokalna grupa, koje su dale značajan pečat razvoju i očuvanju stare izvorne pjesme.
Ženska vokalna grupa predstavlja skup mladih i talentovanih djevojaka sa istinskom voljom i željom, da postanu prave zvijezde društva.

Izvode narodne pjesme iz Šumadije, južne i istočne Srbije, Vojvodine, sa Kosova i Metohije, pjesme komponovane u duhu srpske narodne muzike, a od skora izvode i rusku izvornu muziku.

Pored folklora, najvažnija i nezaobilazna sekcija je Narodni orkestar JU SKUD-a "Semberija", bez koga bi rad društva bio nemoguć. Radom orkestra rukovodi profesor muzike Željko Đukanović, koji je ostvario značajne rezultate sa članovima orkestra.

Od marta 2013. godine kada je i osnovan, uspješno njeguje srpsko muzičko-kulturno nasleđe, kao i muziku ostalih balkanskih naroda. Inače, rad orkestra je isključivo usmjeren ka pravim, iskonskim muzičkim i umjetničkim vrijednostima.

JU SKUD "Semberija" © 2018 | Sva prava zadrzana
Powered by limun.co